Specials
Recent News
“Η Μάνα Αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή” στο Θέατρο Metropolitan στη Θεσσαλονίκη Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Απρίλιος 2023 14:25
i-mana-aftounou-elli-zaxou-taxtsi-730x410_copy_182x102Η Ράνια Σχίζα παραδίδει μια συγκλονιστική ερμηνεία, στον θεατρικό μονόλογο «Η μάνα αυτουνού Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου, την οποία και θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη, πάνω στη σκηνή του θεάτρου The Metropolitan Urban Theater.

Η παράσταση έγινε δεκτή με θριαμβευτικές κριτικές κατά την περσινή θεατρική σεζόν στην Αθήνα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βαγγέλη Λάσκαρη κι αποτελεί τη μία από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες συνεχίζεται τη σεζόν 2022-23 το θεατρικό project «Ο Γιος μου… ».
Δείτε τη συνέντευξη :
Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

 

Ημέρες & Ώρες
Σα 22/04
21:00
Κυ 23/04
21:00
Περισσότερες Πληροφορίες
Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί.

Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.


«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη.

Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά.

Η Μάνα Αυτουνού... Έλλη Ζάχου Ταχτσή

«Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε.

Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ό,τι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού». Το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή, στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του.


Το «Τρίτο Στεφάνι», που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή, και ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας.

Εάν, όμως, το «Τρίτο Στεφάνι»  Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», έκανε πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου 2022 και είναι η 1η από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες επανήλθε το Θεατρικό Φεστιβάλ Μονολόγων «Ο γιος μου…», το οποίο διακόπηκε λόγω πανδημίας.

Με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, το Φεστιβάλ, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι άλλες δύο παραστάσεις του Φεστιβάλ είναι η «Χαρίκλεια Καβάφη» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη) και η «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη).

Η παράσταση “Η Μάνα Αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή” έχει αποσπάσει δεκάδες κριτικές που την αποθεώνουν, όπως: “Με την αισθητική της σκηνικής λιτότητας ο Λάσκαρης έδωσε χώρο και ανάσα στον λόγο.

Η Μαυρίδου έγραψε ένα κείµενο ζωντανό, δυνατό και στο βάθος του αληθινό. Η Ράνια Σχίζα σε ένα καθηλωτικό αποτέλεσµα που διαταράσσει και ξεπερνά τη σκηνική στατικότητα.

Ο λόγος αποκτά κίνηση και ζωή, το κλειστό μπαούλο «ανοίγει» και «αδειάζει» σαν ψυχή εξοµολογούµενη, σαν συνείδηση που αναζητά δικαίωση” (Κώστας Β. Ζήσης, Εφημερίδα Documento)

“Ευφυής σκηνοθεσία και ίσως η πιο σημαντική ερμηνεία που έχω βιώσει όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ θέατρο… Η Σχίζα μεταμορφώνει αυτόν τον συγκλονιστικό μονόλογο στον ρόλο της ζωής της.” (Μαριλένα Παππά, Θέατρο.gr).

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση και Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)
Παραγωγή: Team Vault AMKE
Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή, η Ράνια Σχίζα
Τη φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή, ο Νίκος Καραθάνος