Specials
Recent News
Ψευδαισθήσεις του Ιβάν Βιριπάγεφ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2019 07:29

e4962750-8e83-4a82-87f4-adf11f945880Ψευδαισθήσεις
του Ιβάν Βιριπάγεφ

Η δεύτερη παραγωγή του Θεάτρου Τ,
από τις 9 Μαρτίου 2019,
σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος σκηνοθετεί το μεγαλοφυές έργο του σπουδαιότερου, ίσως, δημιουργού του σύγχρονου ρωσικού θεάτρου: τις Ψευδαισθήσεις του Ιβάν Βιριπάγεφ. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή του Θεάτρου Τ για τη σεζόν 2018-2019, που ανοίγει αυλαία στις 9 Μαρτίου.

Γραμμένο το 2011, το έργο είναι μια πολυπρισματική φιλοσοφική κωμωδία για την αγάπη και το νόημα της ζωής. Τέσσερις αφηγητές μιλούν για την ιστορία δύο παντρεμένων ζευγαριών, μια ιστορία που ξεκινά τη στιγμή του ύστατου αποχαιρετισμού και είναι γεμάτη από καταιγιστικές εξομολογήσεις που ανατρέπουν τις βεβαιότητες στις οποίες στηρίχτηκαν οι ζωές τους. Υπάρχει η αληθινή αγάπη ή είναι όλα μια ψευδαίσθηση;


 Γεννημένος το 1974 στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και ηθοποιός Ιβάν Βιριπάγεφ, θεωρείται ο σημαντικότερος δραματουργός του σύγχρονου ρωσικού θεάτρου. Η εμφάνισή του στα θεατρικά πράγματα χαρακτηρίστηκε «εισβολή», καταρρίπτοντας το σύστημα του θεσμικού/κλασικού θεάτρου και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ρωσικό θέατρο, εστιασμένη στα ανοιχτά ζητήματα της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας. Ήδη με το δεύτερο έργο του (Οξυγόνο, 2001), που θεωρήθηκε μανιφέστο της νέας γενιάς, επαναπροσδιόρισε την έννοια του σύγχρονου, που για τον ίδιο δεν ταυτίζεται με την έννοια του επίκαιρου, αλλά με την εύρεση τρόπων σύγχρονης επικοινωνίας, και καθιερώθηκε ως ένας δημιουργός τεράστιας εμβέλειας. Τα κείμενα και οι παραστάσεις του ανεβαίνουν με θριαμβευτική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας συζητήσεις παντού λόγω του ρηξικέλευθου χαρακτήρα τους.

 
 


 
 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Κείμενο: Ιβάν Βιριπάγεφ
 Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή
 Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
 Σκηνικά - Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
 Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
 Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
 Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος – Αρτέμης Χαραλαμπίδης
 Ειδικός συνεργάτης: Αχιλλέας Πλατανίτης
 Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Νεφέλη Παρασκευόπουλου
 Φωτογραφίες: Αρτέμης Χαραλαμπίδης
 Βίντεο: Χρήστος Κυριαζίδης
 Σχεδιασμός αφίσας: Μαριέττα Πανίδου
 Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
 Παραγωγή: Θέατρο Τ
 
ΠΑΙΖΟΥΝ
 Μαγδαληνή Μπεκρή
 Μαρία Χριστοφίδου
 Γιάννης Παρασκευόπουλος
 Πάνος Δεληνικόπουλος

Ευχαριστούμε θερμά τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσιφτσόπουλο και τη Νέλλη Δελή για τη βοήθειά τους στη διάρκεια των προβών.