Specials
Recent News
Θεατρικός «Καύσωνας» Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 13 Ιανουάριος 2018 09:31

Ποδαρικό στο… «Σπίτι της» με «Καύσωνα» μέσα στον χειμώνα


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασίας της παράστασης «Καύσωνας», που κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου στις 9μμ στον Πολυχώρο «Ενώ». Το φρεσκογραμμένο έργο των Εμμανουέλλας Κοντογιώργου και Χριστίνας Μπιρμπίλη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της πρώτης από τη νέα θεατρική ομάδα «Σπίτι της», η οποία αποτελείται από έναν στενό πυρήνα νέων ανθρώπων που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο θεατρικό έδαφος της πόλης σε μια εποχή δύσκολη για τα θεατρικά συμβαίνοντα αλλά και ευρύτερα την καθημερινότητα. Αποτελεί δε την πρώτη παραγωγή του σχήματος που με αυτό τον τρόπο κάνει… ποδαρικό στην πορεία του αλλά και στη νέα χρονιά!

Το έργο
Ένα καφέ σε σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area), σε έναν τόπο που δεν προσδιορίζεται, γίνεται καθημερινά κέντρο διερχομένων. Μοναδικοί σταθεροί χαρακτήρες δύο κορίτσια, που εργάζονται στον χώρο και έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα πρακτικά ζητήματα, ενώ παράλληλα ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον την ώρα που η θερμοκρασία έξω και μέσα είναι τόσο υψηλή που προκαλεί έντονη δυσφορία. Οι περαστικοί έρχονται και φεύγουν, αλλά εκείνες παραμένουν σχεδιάζοντας παράλληλα τη «θριαμβευτική» έξοδό τους από όλα όσα τους καταπιέζουν. Τι θα γίνει όταν οι ζωές τους  συναντηθούν με τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αποφάσεις τριών άλλων ανθρώπων που καταφτάνουν αρχικά στο καφέ ως απλοί πελάτες αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν άθελά τους ως καταλύτες στις πορείες των δυο κοριτσιών; Πώς μπορεί να έρθει η ευεργετική δροσιά που όλοι περιμένουν με λαχτάρα; Και, τελικά, ο προορισμός είναι αυτός που αξίζει ή απλά το ταξίδι; Ο «Καύσωνας» είναι ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο που αποτελεί ένα γλυκόπικρο σχόλιο για όλα όσα προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τα αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου και τις συνθήκες πίεσης στις οποίες αυτός υπόκειται, μια αλληγορία που αποδίδεται μέσα από έναν συνδυασμό  δραματικών αλλά και χιουμοριστικών στοιχείων, ρεαλιστικών αλλά και σουρεαλιστικών καταστάσεων. Διάρκεια παράστασης: 60΄.

Σκηνοθετικό σημείωμα της Εμμανουέλλας Κοντογιώργου
Το έργο αυτό ξεκίνησε σαν μια πλάκα, ένα πείραμα. Σκέφτηκα: Τι θα γίνει αν πέντε άγνωστοι συναντηθούν σε ένα rest area στη μέση του πουθενά μια πραγματικά ζεστή μέρα; Μια νευρωτική κυρία, δύο σερβιτόρες που δεν το σκέφτηκαν καλά πριν γίνουν συνεταίροι, ένας οδηγός πούλμαν που κουβαλάει μέσα του νεκρούς και μια χήρα που κουβαλά στην κυριολεξία έναν νεκρό. Δεν ξέρω ούτε  από πού έρχονται ούτε και πού πηγαίνουν. Ξέρω μόνο τη στιγμή της συνάντησης πριν συνεχίσουν να κινούνται. Ονειρεύονται, ο καθένας τη δική του «Μόσχα» σε αυτό το άγνωστο, ξεχασμένο από τον Θεό μέρος. Όταν δεν ονειρεύονται χορεύουν, τραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι των 70ς ή πίνουν ένα ποτηράκι κονιάκ. Παντού γύρω τους μια αποπνικτική ζέστη, ο καταλύτης που ωθεί σιγά -σιγά τα πρόσωπα στα άκρα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την τυχαία συνάντηση.
«Πώς στέκονται αυτά τα καφέ εδώ στη μέση του πουθενά!. Εκεί που πηγαίνεις και τα βλέπεις όλα να ξανοίγονται μπροστά σου χωρίς κανένα εμπόδιο, εμφανίζεται ξαφνικά ένα κτίσμα από το πουθενά και σταματάς. Πίνει λίγο καφέ, βάζεις λίγη βενζίνη, τρως κανένα σάντουιτς και λίγο ανακουφίζεσαι ότι δεν είναι ατελείωτο αυτό το πράγμα.»     

Η ομάδα
Η εταιρεία θεάτρου «Σπίτι της» ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Θεσσαλονίκη από την Εμμανουέλλα Κοντογιώργου με σκοπό να δώσει διέξοδο στις θεατρικές αναζητήσεις μιας ομάδας καλλιτεχνών που επιθυμούν να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο στην τέχνη την οποία σπούδασαν και υπηρετούν. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου, όπου τα μέλη συμπράττουν ισότιμα στη δημιουργική διαδικασία και ο ηθοποιός ως καλλιτέχνης τίθεται αναπόδραστα στη θέση του συνδημιουργού.

Συντελεστές 
Κείμενο: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Χριστίνα Μπιρμπίλη
Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φρειδερίκη Καμπούρη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Παπαδόπουλος 
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κοντογιώργου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Μαρούλης
Ερμηνεύουν: Ζηνοβία Ανανιάδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Δημήτρης Τσάκας, Μαρία Παπαδοπούλου, Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Φλέγγας 

Παραστάσεις: 21 Ιανουαρίου στις 9μμ (πρεμιέρα) έως 25 Φεβρουαρίου
Ημέρες και ώρες: Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ
Τιμές εισιτηρίων: 8ευρώ (κανονικό), 6ευρώ (μειωμένο)
Πολυχώρος ΕΝΩ (Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη)

Βιογραφικά

Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2017. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους "Εδώ" και είναι μέλος του studio συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 συμμετείχε στις αναγνώσεις ποίησης και διηγημάτων για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή "Ποιητική Αδεία".

Ζηνοβία Ανανιάδου
Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2016. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό θέατρο και το Νέο θέατρο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και χορού.

Σταυρούλα Κουλούρη
Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2016 και πλέον είναι τελειόφοιτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Συμμετείχε στην " Αγγέλα" του Γ. Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία  Γ. Παλούμπη στο
στο ΚΘΒΕ. Πήρε μέρος στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Αλάτι" της Μαίρης Αλέξη.

Δημήτρης Τσάκας
Σπούδασε Υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, Κινησιολογία και Σύγχρονο χορό στο Studio Vis Motrix και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τους παραδοσιακούς χορούς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το σώμα στο θέατρο και την τεχνική Ζακ Λεκόκ. Από το 2013 διδάσκει στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης χορογραφία, κινησιολογία και σύνθεση του αρχέγονου παραδοσιακού χορού με το σύγχρονο χορό μέσα από θεατρικές αντιλήψεις ενώ ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Μαρία Παπαδοπούλου
Είναι τελειόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Παράλληλα σπουδάζει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης- φωνητική στο τμήμα Τζαζ, καθώς και σύγχρονο καθώς και κλασσικό χορό στη σχολή Καφαντάρη. Έχει συνεργαστεί με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και με το First Position σε παιδικό θέατρο ως ηθοποιός. Είναι βοηθός σκηνοθέτη στην Picture Deal.