Specials
Recent News
Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2014 Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014 15:56

2612

 

 

Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της 31ης διοργάνωσης των “Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου” από το δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν ,στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
 Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των συνεργειών μεταξύ πολιτών, ομάδων και φορέων, ως το μέσο για την αλλαγή του σκηνικού και των παγιωμένων νοοτροπιών λέγοντας: “ Σήμερα είναι πιο  ξεκάθαρο παρά ποτέ ότι για  να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση των στόχων μας, οφείλουμε να συνεργαστούμε στη βάση της ισότιμης συμμετοχής, της ελευθερίας στην έκφραση και του σεβασμού προς τους συνομιλητές μας. Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στάθηκαν το ιδανικό πεδίο για μας, ώστε να εφαρμόσουμε στην πράξη την παραπάνω φιλοδοξία.

Όσον αφορά στο μέλλον αυτού του θεσμού, όραμά μας είναι να κατορθώσει να αποτελέσει τη μήτρα απ' όπου θα γεννηθούν θεατρικές παραγωγές, με στόχο να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό από τη συγκεκριμένη διοργάνωση”.
 Ο Γιώργος Κιουρτσίδης, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. και σκηνοθέτης της παράστασης “Godspell”, με την οποία ανοίγει η αυλαία των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου στις 3 Ιουλίου,  αναφέρθηκε στο θεσμό λέγοντας: “Πιστεύουμε σε αυτή τη θεατρική γιορτή και τη στηρίζουμε διαχρονικά με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί διαβλέπουμε κάθε χρόνο που περνάει μία νέα αναζήτηση γύρω από αυτό που όλοι ονομάζουμε πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης. Φέτος παρουσιάζουμε ένα μιούζικαλ της δεκαετίας του 1970, το οποίο τα τελευταία 30 χρόνια ανεβαίνει ανελλιπώς στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, γεμάτο κέφι, ενέργεια και παλμό”.
 Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Ρένη Πιττακή, η οποία στις 5, 6 και 7 Ιουλίου θα ερμηνεύσει το μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη “Ο Ουρανός Κατακόκκινος” στο Επταπύργιο, μίας παράστασης αφιερωμένης στον αδελφό της συγγραφέως, τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Προυσαλίδη. Η ηθοποιός αναφερόμενη στο έργο τόνισε: “Είναι ένα εμβληματικό κείμενο, το οποίο γράφτηκε το 1998 και στη σημερινή δύσκολη εποχή, μοιάζει με μία ανατριχιαστική προφητεία. Μιλάει με αφοπλιστικό τρόπο για τις αποτυχίες  συστημάτων και μοντέλων, όπως ο καταναλωτισμός και η τεχνητή ευμάρεια, που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε”.
 Εκπροσωπώντας τη θεατρική ομάδα “Omerta Theatre” από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή “Αντιγόνη¨στις 24 και 25 Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Παύλος Δανελάτος, ανέφερε: “Η Αντιγόνη αντιπροσωπεύει την αιώνια μάχη του φυσικού, που είναι το ανθρώπινο, με το αφύσικο, που είναι το απάνθρωπο. Αυτή την εποχή αξίζει να ασχοληθούμε με σπουδαία έργα, τα οποία εστιάζουν στους λόγους που μας οδήγησαν να ζούμε σε μία συχνά απάνθρωπη πραγματικότητα. Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και μας θυμίζουν ευτυχώς ότι σε μία κρίση, το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να παραμελούμε είναι ο πολιτισμός”.
 Η σκηνοθέτρια Ελένη Ευθυμίου, εκ μέρους της θεατρικής ομάδας “Εν Δυνάμει”, που θα παρουσιάσει στις 21 και 22 Ιουλίου το έργο “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας” ή “Πως να ντύσετε έναν ελέφαντα”, βασισμένο  στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα, τόνισε: “Η συνεργασία μας στάθηκε το πρότυπο για το πως θα μπορούσε μία κοινωνία να λειτουργήσει ιδανικά, χωρίς τα καθημερινά στερεότυπα που μας εγκλωβίζουν. Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της αναπηρίας με ευθύτητα και χιούμορ, προσεγγίζοντας το από πολλαπλές πλευρές θέασης”.

 Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου θα διαρκέσουν από τις 3 έως και τις 28 Ιουλίου 2014.  Όλες οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, με εξαίρεση τις παραστάσεις του έργου “Ουρανός Κατακόκκινος”, που θα πραγματοποιηθούν στο Επταπύργιο.
 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα με έμφαση στο μουσικό θέατρο, σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος και έργα σύγχρονου ρεπερτορίου.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης διαμορφώθηκε ως εξής:

• 3 & 4/7/2014 – Κ.Θ.Β.Ε.: “Godspell”

• 5, 6 & 7/7/2014 – Ρένη Πιττακή: “Ουρανός Κατακόκκινος” της Λούλας Αναγνωστάκη (Επταπύργιο)

• 7 έως 10/7/2014 - “5η Εποχή Τέχνης”: “Τρωάδες” του Ευριπίδη

• 14 & 15/7/2015 - “Μεταξουργείο – Χώρος Θεάματος”: “Η Ζωή μπροστά σου” του Ρομάν Γκαρί

• 16, 17 & 18/7/2014 - “Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης”: “Η κοιμωμένη ξύπνησε” της Ξένιας Καλογεροπούλου

• 21 & 22/7/2014 – Σωματείο Ατόμων με Δυνητικές ικανότητες Γονέων και Φίλων “Εν Δυνάμει”: “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας” ή “Πως να ντύσετε έναν ελέφαντα”

• 24 & 25/7/2014 – “Omerta Theater”: “Αντιγόνη” του Σοφοκλή

• 27 & 28/7/2014 - “Highway Productions” & ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη