Specials
Recent News
"Η γρίπη της Μονρόε" Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2012 08:12

Monroe_AFISA

 

Με το έργο «Η γρίπη της Μονρόε» του Δημήτρη Κατσαντώνη, το οποίο θα παρουσιάσει η ομάδα «Άνευ Προηγουμένου» στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» έως και τις 29 Απριλίου 2012, συνεχίζεται το «Θεατρικό Φεστιβάλ της Πόλης» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 21:30 και η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.
Η θεατρική ομάδα «Άνευ Προηγουμένου» ιδρύθηκε το 2009. Το πρώτο έργο που παρουσίασε με τίτλο «Μίλαν - Κούντερα 1 - 0» διαπραγματευόταν τα ζητήματα της ψυχανάλυσης, της εναλλακτικής ιατρικής, της εξουσίας στον έρωτα, αλλά και του έρωτα της εξουσίας, των κοινωνικών ρόλων και του χρήματος. Το 2011, παρουσίασε το έργο «Η γρίπη της Μονρόε» στο «Μικρό Θέατρο» και συμμετείχε στην σπονδυλωτή παράσταση «Απογραφή Πληθυσμού», στο πλαίσιο των 46ων Δημητρίων.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το Δεκέμβρη του ’08 στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γργηγορόπουλου, ένα ζευγάρι λίγο πάνω από τα 35, με έντονο παρελθόν  ακτιβισμού, αφουγκράζεται τη μανία των εξεγερμένων. Είναι η στιγμή που έρχεται αντιμέτωπο με τα φαντάσματα του παρελθόντος και με την πρόκληση να αλλάξει και πάλι τη ζωή του.
Ένας πανελίστας τηλεοπτικών εκπομπών, παλιός φίλος που πρόδωσε τις αξίες των νεανικών του χρόνων, αποκαλύπτει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, τι σκότωσε τη Μονρόε. Το παιδί της παλιάς φίλης και ερωμένης, πιθανόν παιδί του άντρα του ζευγαριού, συμμετέχει στις διαμαρτυρίες στου δρόμους και «εισβάλλει» στη ζωή τους. Η παρουσία του και η αποκάλυψη πως είναι ο γιός  της παλιάς τους φίλης, που ουσιαστικά θυσιάστηκε γι’ αυτούς, τους θέτει αντιμέτωπους με τις επιπτώσεις των μέχρι τώρα επιλογών τους και τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να μη συμβιβαστούν με  αυτό που, όπως λέει ο άνδρας,  οι πολλοί παθαίνουν: «να πεθαίνουν στα 30 τους και να τους θάβουν στα 70».
Το ζευγάρι σταματά πια να είναι καθηλωμένο και αποφασίζει να κάνει μία επανεκκίνηση στη ζωή του…
Πεποίθηση των συντελεστών της ομάδας «Άνευ Προηγουμένου» είναι ότι πέρα από το μεγάλα κλασσικά κείμενα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη κειμένων που να ασχολούνται με το εδώ και τώρα και να είναι γραμμένα απευθείας στην καθημερινή γλώσσα του Έλληνα. Γι αυτό η κάθε χώρα έχει την ανάγκη από την παράγωγη των δικών της έργων.

 Συντελεστές:

 Κείμενο : Δημήτρης Κατσαντώνης
 Σκηνοθεσία : Ομάδα «Άνευ Προηγουμένου» 
 Φωτισμός : Μαρίνα Κόντα, Αθηνά Μπαντάβα
 Σκηνικά: Θάνος Μπουλουγράς
 Κοστούμια: Εύα Παπαδοπούλου
 Φωτογραφία-video : Θάνος Καρτσόγλου – Seagull works
 Σχεδιασμός  αφίσας : NOPLAN Creative Agency
 Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρού   
 Παίζουν: Χάρης Δεληνικόπουλος, Μαρία Μπελιβάνη,  Παναγιώτης Τόλιας
 Συμμετοχή: Γιώργος Δεβές
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του 1ου «Θεατρικού Φεστιβάλ της Πόλης» που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου 2012, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο θέατρο «Άνετον», αρχικά σε οκτώ θεατρικές ομάδες της πόλης, ώστε η καθεμία από αυτές να έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του χώρου για μία εβδομάδα. Οι ομάδες έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων και για την έκδοση εισιτηρίων, ενώ όλα τα έσοδα θα παραχωρηθούν στους συντελεστές τους.