Specials
Recent News
ΜONH ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2016 07:49

ggfdbbbbbbbb

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ & APOLAS LERMI

                        ΜONH ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ   

                        Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

                                        Ώρα έναρξης  21.30


Η Tonya  συναντά την Οινόη
Μουσική σύμπραξη καρδιάς και ψυχής...

Μια μεγάλη μουσική συνάντηση μεταξύ δυο κορυφαίων μουσικών  της νέας γενιάς  στα μονοπάτια της παράδοσης της Μαύρης Θάλασσας.
 Η προσπάθεια αυτή έχει ως σκοπό την αδερφοσύνη μέσα από την κατανόηση των επιμέρους εθνοτήτων  της Μαύρης Θάλασσας με μουσικές παραδοσιακές και σύγχρονες διασκευές που αγγίζουν κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία
Συμμετέχουν οι χορευτικοί σύλλογοι :
“Ένωση Ποντίων Πολίχνης”
“Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης”

ΘΕΟΦΙΛΟΣ  ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ

 Ένας από τους γνωστότερους νέους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής , εξαιρετικός δεξιοτέχνης της  λύρας ,γεννήθηκε στην Οινόη Κοζάνης.  Σε μικρή ηλικία  μεταναστεύει μαζί με τους γονείς του στο Μόναχο, όπου πραγματοποιεί τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, ξεκινώντας την ενασχόληση του με την Ποντιακή παράδοση και την ποντιακή λύρα το 1993 μέσα από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, όπου διακρίνεται και επιβραβεύεται Η πρώτη του εμφάνιση στο Μόναχο το 1993 δίπλα στους θρυλικούς Χρύσανθο και Χρήστο Χρυσανθακοπούλο, σημάδεψε την καλλιτεχνική  πορεία  του.
Από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό , παίζοντας ταυτόχρονα σε μουσικές σκηνές και στα πανηγύρια  των Ποντίων .Η χαρακτηριστική του φωνή, τον έκανε πολύ αγαπητό στον κόσμο.
Δραστηριοποιείται  και δισκογραφικά, ερμηνεύοντας με τη λύρα του παραδοσιακούς ποντιακούς σκοπούς αλλά και δικές του νέες μουσικές συνθέσεις
Έχει συνεργαστεί με πολλούς επωνύμους πόντιους καλλιτέχνες  ενώ παράλληλα διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της μουσικής για το θέατρο με χαρακτηριστική την παρουσία του στο έργο “Νοσταλγών Θρήνος” του Κώστα Διαμαντίδη (αφηγηματική μελοποίηση της “Καμπάνας του Πόντου” του Φ. Κτενίδη) καθώς και στη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη σε ελεύθερη μεταφορά στα ποντιακά του Κ. Διαμαντίδη, κοντά στην ηθοποιό – σκηνοθέτη Ελένη Γερασιμίδου και τον Χορογράφο Σίμωνα Πάτροκλο.
Δίδαξε (πέντε συνεχόμενες χρονιές) ποντιακή λύρα στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ως αναπληρωτής καθηγητής.
Επίσης  έχει εμφανιστεί  με μεγάλη επιτυχία δίπλα στον  παγκοσμίου φήμης  Τούρκο καλλιτέχνη  Omar Faruk Tekbilek   στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης

APOLAS  LERMI  

Ο νεαρός τραγουδιστής Απόλας (όπως γράφει στο μπράτσο του στα Ελληνικά) Lermi, γεννήθηκε, στην Tonya της Τραπεζούντας, ένα από τα Ελληνόφωνα χωριά του Πόντου.
Από πολύ νωρίς, άρχισε να ερευνά και να καταγράφει τους παλιούς λυράρηδες και δημιουργούς που έζησαν στη Τραπεζούντα. Στόχος του ήταν και είναι  να συμβάλει στη διάσωση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπάρχει στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας όπου,  οι ντόπιοι ελληνόφωνες του Πόντου, είναι περήφανοι για αυτήν.
Έχει κάνει γνωστό τον ιδιαίτερο πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας, με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις του στην Τουρκία και στην Ευρώπη .
«Τραγουδάω ελληνικά, τραγουδάω και τούρκικα» είναι ο τίτλος ενός από τα νέα τραγούδια του άλμπουμ, που είναι αφιερωμένο στην αδελφοσύνη των λαών που κάνουν αγώνα για να ζήσουν μαζί πάνω στα ίδια χώματα.
«Αγαπώ την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία» απαντάει, για τους λόγους που τον οδήγησαν να «χτυπήσει» τατουάζ στο χέρι του, το όνομα του στα ελληνικά, που παραπέμπει στον αρχαίο θεό της μουσικής Απόλλωνα.
Πρόσφατα ο Απόλας Λέρμι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος
της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής με εκατοντάδες Πόντιους, και όχι μόνο, που κατέκλυσαν την αίθουσα για να ακούσουν το παιδί από την Tonya, που ξύπνησε μνήμες από την χαμένη πατρίδα.

https://www.youtube.com/watch?v=PuJjzc8F630

INFO
Μονή Λαζαριστών ,Θεσσαλονίκη  21:30
Τιμές  εισιτηρίων
Γενική είσοδος :13 €
Θέσεις αριθμημένες : 20 €
Φοιτητικό ,κάτοχοι κάρτας ανεργίας/ΑΜΕΑ : 10  €
Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν
Προπώληση εισιτηρίων
www.ticketservices,gr
Μονή Λαζαριστών

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ MAD.GR

MAD.TV!