Specials
Recent News
Τι συμβολίζει το μαρτάκι Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Φεβρουάριος 2021 16:45
IMG_24022021_164948_1440_x_1920__copy_360x480_copy_144x192Μάρτης ή μαρτάκι αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Τι συμβολίζει το μαρτάκι
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους το βραχιολάκι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το μαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Σκοπός είναι δηλαδή να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη. Τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Πιστεύεται ότι τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» / για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι».

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα. Εναλλακτικά, το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Γιατί έχει αυτά τα χρώματα
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα, ένας νεαρός μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο. Έτσι, απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέρνοντας την άνοιξη.

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το μαρτάκι, με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.