Specials
Recent News
"Πάμε απέναντι" Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Ιούνιος 2012 08:21

bhh

 

Με τρία διαγωνιστικά Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στη Κοζάνη και στην Αλεξανδρούπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και η μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» επιχειρούν να στήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και να παράσχουν κίνητρα για δημιουργία με βασικό σύνθημα «Πάμε Απέναντι».


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πολιτισμικότητα θα διοργανωθούν στη Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη διήμερες δράσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας.
Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ  Βασίλης Σουλιόπουλος και ο εκπρόσωπος  της «ΑΡΣΙΣ» Νίκος Γαβαλάς, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστου Ελευθεριάδη τονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης της διαπολιτισμικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μέσα από προγράμματα  που προάγουν τον πολιτισμό και την ελευθερία της έκφρασης. 
Οι τρεις διοργανώσεις της Δράσης με γενικό τίτλο «Πάμε Απέναντι» έχουν κοινό θέμα τη μετανάστευση και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη (διοργανωτής: Δήμος Θεσσαλονίκης)
-Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Κοζάνη (διοργανωτής: ΕΣΗΕΜ-Θ)
-Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών στην Αλεξανδρούπολη (διοργανωτής: ΑΡΣΙΣ)
«Καλούμε όλους να συμμετέχουν, με σύνθημα ‘’Ζούμε μαζί, ερχόμαστε κοντά’’, σε μια γιορτή φιλίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ‘’αυτών που μας ενώνουν’’ μέσα από εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που μοναδικούς στόχους έχουν  την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης του ελληνικού πολιτισμού με διαφορετικούς πολιτισμούς και την επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης στο πλαίσιο του σεβασμού της διαφορετικότητας.
 Είναι κοινωνική αναγκαιότητα η δημιουργία πολιτιστικών διαύλων επικοινωνίας και ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής συνύπαρξης μας με ανθρώπους-φορείς άλλων πολιτισμών υπό το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας που αποτελεί κοινωνική πραγματικότητα πλέον για την χώρα μας» τόνισε η Καλυψώ Γούλα.
 «Συμμετέχουμε στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και ως Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρούμε την Δράση αυτή μια πολύ καλή  εκκίνηση προκειμένου να κατατριφθούν κάποια ταμπού που υπάρχουν στην κοινωνία της πόλης για τους μετανάστες. Στόχος μας είναι να αποδεχθούμε σταδιακά την πολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο Χρήστος Ελευθεριάδης.
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία των τριών φορέων της πόλης μας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» kαι της ΕΣΗΕΜ-Θ, που με το κύρος τους, την εμπειρία και τη γνώση, επιχειρούν να στήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και παρέχουμε κίνητρα για δημιουργία.
Μια από τις αιτίες ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών είναι η έκπτωση αξιών. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε μια σταθερή αξία την τέχνη και να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την εξάλειψη αυτών των συμπεριφορών» ανέφερε ο Βασίλης Σουλιόπουλος.
«Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε μια Δράση για τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη που υποστηρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο πυρήνας των εκδηλώσεων προσβλέπει αφενός στην προβολή της τέχνης ως δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και αφετέρου στην καταπολέμηση της προκατάληψης και της ξενοφοβίας», υπογράμμισε ο Νίκος Γαβαλάς.

Πρώτη Δράση:
 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως συντονιστής με εταίρους την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ  θα υλοποιήσουν τη Δράση με κωδικό 1.12/10 και τίτλο: «Φεστιβάλ με θέμα «μετανάστευση και κοινωνική ένταξη» που υπάγεται στο  Ετήσιο Πρόγραμμα  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών. 
Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης προβλέπεται η Διοργάνωση Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη από το Δήμο Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών στην Αλεξανδρούπολη από την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και η Διοργάνωση Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Κοζάνη από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.) με κοινό τίτλο «ΠΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ». 
Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 20-21 Ιουνίου 2012, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Δεύτερη Δράση:
 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως συντονιστής  με εταίρους τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ και το ΚΕ.ΠΑ.ΚΥ. του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα υλοποιήσουν τη Δράση με κωδικό 1.1/10, το υποέργο β΄ με τίτλο: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής» που υπάγεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Αντικείμενο της Δράσης είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει στις 19 και 20 Ιουνίου 2012, πολιτιστικές εκδηλώσεις με σύνθημα «Ζούμε μαζί, ερχόμαστε κοντά» που θα περιλαμβάνει εργαστήρια με θέμα την παρουσίαση των βασικών θεμελιωδών αρχών της έννοιας της διαπολιτισμικότητας, τη διαχείριση κρίσεων σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και τις ελληνικές μεταναστευτικές ροές δεύτερης και  τρίτης γενιάς.
Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν περίπτερα τα οποία θα φιλοξενήσουν Συλλόγους Μεταναστών, ΜΚΟ και Διοικητικές Υπηρεσίες (Τμήματα Αλλοδαπών και Ιθαγένειας) εκθέσεις διαπολιτισμικών σχολείων και τέλος εκθέσεις παραδοσιακών εδεσμάτων. Θα πραγματοποιηθούν (workshops), μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις Συλλόγων Μεταναστών και θεατρικά δρώμενα διαπολιτισμικών σχολείων. Θα λειτουργήσει επίσης διαπολιτισμικός παιδότοπος με πρωτοποριακά δρώμενα.
-Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω του Δημοτικού φορέα ΚΕ.ΠΑ.Κ.Υ θα διοργανώσει στις 23 και 24 Ιουνίου αντίστοιχες Δράσεις.
• Οι Δράσεις 1.12/10 και 1.1./10 συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.