Specials
Recent News
Τη στρουμφίσαμε! Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2021 12:21
2021-03-31-11-52-04-8461_copy_270x360Πριν από 60 περίπου χρόνια ο Pierre Culliford έτρωγε με τον φίλο του και συνάδελφο καρτουνίστα Andre Franquin. Σε κάποια στιγμή θέλησε να βάλει λίγο αλάτι στο πιάτο του και το ζήτησε από τον σερβιτόρο. Δεν μπορούσε όμως να θυμηθεί τη λέξη και αντί του salt είπε το γαλλικό Schtroumpf.

Ο Pierre βρήκε την αντιστοιχία του στα Ολλανδικά και το Smurfs ήρθε για να μείνει, με τον ίδιο να φέρει το καλλιτεχνικό όνομα Peyo και να ξεκινάει να δημιουργεί τα ομώνυμα κόμικ που από το 1958 ξεκίνησαν την πορεία τους στον κόσμο της παραμυθίας και ψυχαγωγίας.

Ας μάθουμε όσοι δεν τα ξέραμε, 10 στοιχεία για τους γαλάζιους νάνους, το στρουμφοχωριό και τον αιώνιο εχθρό τους τον Δρακουμέλ με τη γάτα του την Ψιψινέλ.

1.Τα Στρουμφάκια ήταν 105 στο σύνολό τους.

2. Ο Peyo σιχαινόταν την Στρουμφίτα και γι΄αυτό άλλωστε στην αρχή την είχε ως το κακό, μελαχρινό στρουμφάκι που έστειλε ο Δρακουμέλ στο χωριό και μετά την έκανε ξανθιά θέλοντας να επιβάλλει σεξιστικά στερεότυπα.

3. Η Στρουμφίτα δεν είναι η μόνη θηλυκή. Υπάρχει η Σασέτ και η Νταντά Στρουμφ.

4. Ο Δρακουμέλ είναι η ελληνική απόδοση του Gargamel

5. Λέγεται ότι τα στρουμφάκια φοράνε άσπρα καπέλα όπως στην Κου Κλουξ Κλαν και ο Μπαρμπα-Στρουμφ κόκκινο όπως ο αρχηγός, ο Red Dragon της ρατσιστικής οργάνωσης. Άλλοι πάλι λένε ότι τα Στρουμφ είναι κομμουνιστές.

6. Τα Στρουμφ έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και κάθε χρόνο αποφέρουν κέρδος από κάθε χώρα που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 12 εκατομμυρίων, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία υπολογίζεται στα 4 δισ.!


7. Το στρουμφοχωριό βομβαρδίστηκε. Μπορεί ο Δρακουμέλ να το έβρισκε σπάνια και τα μανιτάρια να ξεφύτρωναν στο ξαφνικό, αλλά η UNICEF τα βομβάρδισε μια χαρά για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα και να μαζέψει χρήματα για τα παιδιά στρατιωτών που πέθαναν στο Μπουρουντί.

8.  Τα Στρουμφάκια είναι σειρά κινουμένων spin off, εμφανίστηκαν δηλαδή ως κομπάρσοι σε ένα κόμικ με τίτλο Johan & Pirlouit και του έκλεψαν τη δόξα.

9. Η μπίζνα των Στρουμφ δεν έχει τελειωμό: θεματικά πάρκα, video games, παγοδρομίες…μέχρι και μπλε δημητριακά που μετέτρεπαν τα κακά σου σε μπλε υπήρχαν. Καλά αυτό δε συνέβαινε, ήταν αστικός μύθος.

10. Τα Στρουμφ ήταν τα πρώτα ζόμπι, σε μια ιστορία του 1959, όπου ένα το τσιμπάει ένα περίεργο έντομο και το κάνει από μπλε μοβ με κοφτερά δόντια.