Specials
Recent News
ΤΟ TISIMVENI.GR ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ. Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 15 Απρίλιος 2018 08:32

ΤΟ TISIMVENI.GR KAI Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΒΕΝΗ ΣΑΠΚΑ  ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ.

PREVEZA_5
Βόλτα στην πόλη
O νησιώτικος χαρακτήρας της πόλης σε τίποτα δε μαρτυρά ότι η Πρέβεζα είναι μέρος του ηπειρώτικου μοτίβου. Δαντελωτές ακτές και καταγάλανες θάλασσες σμίγουν με καταπράσινα τοπία. Η Πρέβεζα σύμφωνα με μια εκδοχή πήρε το όνομά της από την σλαβική λέξη perevoz, που σημαίνει πέρασμα και πράγματι αυτό το επίνειο της Ηπείρου λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας αλλά και Ηπείρου-Στερεάς Ελλάδας.

Ανόθευτη και αρχοντική, «πολυσυλλεκτική» και ιδιαίτερη, αφηγείται ιστορίες δόξας αλλά και αιματηρών κατακτήσεων, διατηρώντας ανέπαφο το αστικό της προφίλ και υποδεχόμενη τον επισκέπτη με ένα αλέγκρο καλωσόρισμα.


Σαΐταν Παζάρ
Ο σφυγμός της παλιάς πόλης χτυπάει στο Σαΐταν Παζάρ. Πρόκειται για το παλιό εμπορικό κέντρο.. Κάντε μια σύντομη στάση για να ξαποστάσετε στο όμορφο και αναμφίβολα πιο δροσερό σημείο της πόλης και γευτείτε τους νόστιμους μεζέδες από τα παραδοσιακά ουζερί. Ακριβώς απέναντι από το ομώνυμο μεζεδοπωλείο, βρίσκεται και το σπίτι που διέμεινε ο Κώστας Καρυωτάκης τις 32 μόλις ημέρες που έζησε στην Πρέβεζα. Μια ολόκληρη ιστορία, που κρατά από πολύ παλιά είναι δεμένη με το γραφικό και υπέροχο Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. PREVEZA_1Πρόκειται για το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι και το έχουν θαυμάσει, φεύγοντας πάντα με την υπόσχεση, ότι θα επιστρέψουν να το επισκεφθούν ξανά. Υπέροχα μαγαζιά γύρω-γύρω και κάθε μεριά, να έχει χαραγμένη τη δική της ιστορία, που αντέχει στον χρόνο. Η ιστορία του Σαϊτάν Παζάρ ξεκινά από την Τουρκοκρατία και συγκεκριμένα, έναν τούρκο στρατιωτικό διοικητή που ήταν σκληρός και βίαιοςPREVEZA_2. Για να τον… «περιποιηθούν» όπως του άξιζε, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν ένα βράδυ με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα, στο σημείο που είχε απότομη κλίση. Όταν την επόμενη μέρα ο τούρκος διοικητής πέρασε με το άλογό του από το Σαϊτάν Παζάρ, το άλογό του γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε κάτω, φωνάζοντας: Σαϊτάν Παζάρ». PREVEZA3Μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας, τα τότε καφενεία του Σαϊτάν Παζάρ αποτελούνταν από ανθρώπους που εργάζονταν στο λιμάνι. Συγκεντρώνονταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο (Γι’ αυτό κι ο Στάθης με το ομώνυμο μαγαζί, είναι ΑΕΚΑΡΑ), άνθρωποι από τη Θράκη, Αρβανίτες, Βλάχοι, Λευκαδίτες, Ξηρομερίτες, πολλοί από αυτούς είχαν εγκατασταθεί στην ΠρέβεζαPREVEZA4. Λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Ελλάς» και πολλοί από τους μουσικούς που έρχονταν στην Πρέβεζα, για να ενσωματωθούν στις τοπικές ορχήστρες, διανυκτέρευαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Βασίλης Σαλέας και Τάκης Καρναβάς ήταν μόνο δύο από τους μουσικούς, που είχαν μείνει στο ξενοδοχείο «Ελλάς». PREVEZA_5Και σημειώνουμε μόνο δύο, γιατί είχαν περάσει πολλοί επώνυμοι από το Σαϊτάν Παζάρ και εκείνη την εποχή, ανάμεσά τους και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σπεράντζα Βρανά που λέγεται ότι γοήτευσε τον ανδρικό πληθυσμό τηςPREVEZA6

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....PREVEZA7PREVEZA8PREVEZA9PREVEZA_10PREVEZA_11

ΠΗΓΕΣ

letsgopreveza.gr/

Lefkadaslowguide.gr/